FITOTERÁPIA

„A legbiztosabb út az egészséghez a naponta vett aromás fürdő és illatos masszázs.”   (Hippokratész)

A fitoterápia azoknak ajánlott, akik panaszaikat – akár a nyugati orvoslás terápiája mellett – a természet szelíd erejével próbálják rendezni. A hatás ritkán azonnali, ám kúraszerű használata sok esetben akár tartós javulását is eredményezhet.

A fitoterápiában a meglévő diagnózis ismeretében olyan szelíd gyógymódot ajánlunk, ami a test öngyógyító mechanizmusait támogatja és a probléma okát szünteti meg. Alapvető megoldás a természetes gondolkodás, a természetes táplálkozás, a természetes életmód, emellett gyógyfűveket, gyökereket, virágokat, fűszereket és gyógyhatású tápláléknövényeket használunk teák, préslevek, kapszulák, cseppek és tabletták formájában.

Természetesen tisztában vagyunk azzal, hogy minden egyes ember egyedi, a problémája is egyedi, így mindenkit egyedi módon kell kezelni. Soha nem lehet elválasztani a testet a lélektől és a szellemtől, ezért a terápiás módszernek is a teljes embert kell megcéloznia, hiszen akinek a lelke gyenge, sérült, annak a teste is sebezhető – és fordítva.

Az egyes gyógynövényeket a tünetek és az általános állapot függvényében nagyon jól lehet kombinálni egymással. Fontos tudni azonban, hogy melyik herba meddig és mivel együtt használható illetve nem javasolt.

A fitoterápia az alábbi területeket foglalja magába:

 • Gyógynövényekkel és gyógynövény kivonatokkal, készítményekkel történő kezelés
 • Apiterápiás (méhészeti) termékekkel való terápia (méz, propolisz, virágpor, méhpempő, méhméreg, méhviasz)
 • Aromaterápia

Gyógynövényekkel és kivonataikkal történő kezelés

Azokat a növényeket nevezzük gyógynövényeknek, amelyek olyan koncentrációban tartalmaznak bizonyos anyagokat (hatóanyagokat), hogy azokat gyógyászati célra tudjuk felhasználni.
Ezen gyógynövényeket, panasztól, betegségtől függően különböző formában alkalmazhatunk:

 • Tea (forrázat, főzet, macerátum)
 • Folyékony gyógyszerformák belsőleg: tinktúrák, szirupok, stb.
 • Szilárd gyógyszerformák belsőleg: kapszulák,  tabletták
 • Folyékony gyógyszerformák külsőleg: gyógyfürdők, bedörzsölők, stb.
 • Félszáraz készítmények külsőleg: krémek, kenőcsök, kúpok, stb.

A korszerű fitoterápiás készítményeknek ugyanúgy kell ismerni az emberi szervezetre gyakorolt hatását, mint bármely egyéb más gyógyszernek. A fitoterápia tehát nem pusztán kiegészítő gyógymódnak tekinthető, hiszen sok esetben biztos alapkezelést jelent, de társítható egyéb jellegű kezelésekkel is.

A növényi drogok jelentős része biztonságosabb adagolást, illetőleg kezelést tesz lehetővé hosszú távon is. Számos gyógynövény korlátlanul fogyasztható tea formájában (pl. galagonya, hibiszkusz virág, csipkebogyó, bodzavirág), van amit csak kúraszerűen illetve szünetekkel fogyaszthatunk (pl. csalán, borsmenta, komló, cickafarkfű, medveszőlőlevél – csak egy hétig!, stb.), és vannak olyan gyógynövények, amelyeket kizárólag standardizált formában, gyógyszerként fogyaszthatunk (pl. vadgesztenye, vérehulló fecskefű, macskakarom, stb.).

Megelőzésre sokszor elegendő egy-egy jól ismert gyógynövény tea fogyasztása, természetesen itt is ismerve és betartva a teakészítés szabályait, betegség esetén mindig kérjük ki szakember véleményét, hiszen a természetgyógyász – fitoterapeuta olyan teakeverékek összeállítására törekszik, ami egyidőben kezeli az okot és a tüneteket, és a terápiát egyéb gyógyhatású készítményekkel is támogatja. És nem árt szem előtt tartani, hogy a gyógynövények között is vannak mérgező hatásúak, sokszor csak a mérték és az elkészítés módja határozza meg, hogy valami gyógyszer vagy méreg. Ezenkívül, egyes gyógynövények együtt adása pl. fokozhatja, illetve kiolthatja egymás hatását, illetve az esetlegesen együtt szedett gyógyszerek hatását, ezért is szakértő közreműködése szükséges.

Apiterápiás (méhészeti) termékekkel való terápia (méz, propolisz, virágpor, méhpempő, méhméreg, méhviasz)

Az apiterápia kifejezés a méhhel, méhészeti termékekkel való kezelést jelenti.

A méhészeti termékek egy része növényi eredetű, úgymint a méz, a virágpor, a propolisz, más része az állatoktól — a méhektől — származik, úgymint a méhpempő, méhméreg, méhviasz. Vegyes termékek a lépesméz és a méhkenyér.
A méhészeti termékek koncentráltan tartalmazzák a növények hatóanyagait a méhek anyagcseretermékeivel, speciális enzimjeivel és hormonjaival keverten. Szervezetre kifejtett hatásuk a gyógynövények hatásaihoz hasonlóak. Táplálkozás élettani szempontból jellemzőjük az, hogy koncentráltan tartalmazzák a szervezet működéséhez szükséges létfontosságú anyagokat. Rendszeres fogyasztásuk segíti az egészség megőrzését és az immunrendszer erősödését.

A legismertebb apiterápiás – vagy másképpen méhészeti – termékek a méz, virágpor, propolisz, méhpempő és méhméreg. A méz egy alapvető és egészséges táplálékunk, de a többi termékkel is sokszor találkozni a mindennapokban.

Aromaterápia

Az aromaterápia egy rendkívül kellemes és fontos módszer a hozzáértő természetgyógyász, fitoterapeuta kezében. Maga a módszer az illóolajos növényekből előállított illóolaj használatán alapszik.

Az aromaterápiában az esszenciális olajok, azaz a növények kivonatát, más néven esszenciáját, mintsem az illatát alkalmazzuk. Annak ellenére, hogy minden olajnak megvan a maga különleges és egyedi illata, ez az illat és az agyunk limbikus részére gyakorolt hatása csupán része az olajok terápiás erejének. Az olajok olyan összetevőkből állnak, amelyek terápiás tulajdonságokkal rendelkeznek. Amint bekerülnek a szervezetbe (a bőrön keresztül masszázs segítségével kerül a vérkeringésbe, vagy a tüdőn keresztül inhalálással perceken belül bejut a vérpályába, és ezen keresztül a központi idegrendszerbe), azonnal megkezdik terápiás hatásuk kifejtését.
Az aromaterápiának rendkívül sokféle előnyös tulajdonsága van. Nagyon kevés kivétellel, minden ember nyerhet valamit az illóolajoktól, függetlenül panaszai súlyosságától.

Az illóolajok általános hatásai (természetesen nem minden illóolaj fejti ki ezen hatásokat, de általánosságban az alábbi területek kezelésére használhatóak):

 • a limbikus rendszeren (agyunk érzelmeket feldolgozó központja) keresztül pozitív érzelmi – lelki hatás
 • az idegrendszerre hatva nyugtató, ellazító vagy frissítő hatás; segítik az alvást, csökkentik a stresszt
 • a keringési rendszeren: vérnyomás szabályozás, szívműködés szabályozás
 • javítják a felületi keringést, vérbőséget váltanak ki (reumaellenes szerek)
 • légzéskönnyítő, stimuláló hatás, nyákoldás
 • serkentik a vese működését, fokozzák a vizelet-kiválasztást
 • a hormonrendszeren keresztül hatással vannak a menstruációs ciklusra, klimaxos tünetekre
 • baktérium-, gomba-, vírusellenes hatás
 • fokozzák az epetermelést
 • oldják a simaizmok görcsét (gyomor-, bél-, menstruációs görcsök)

Fontos azonban a biztonsági előírások használata, hiszen nagyon erős esszenciákról van szó, melynek egyetlen cseppje is 50-500 féle hatóanyagot tartalmaz, ezért használatuk előtt feltétlen szükséges Természetgyógyász fitoterapeuta, aromaterapeuta tanácsát kérni. Különösen fontos ez a gyermekek, várandósok és krónikus betegségben szenvedők esetében.

Amennyiben felkeltette érdeklődésed a fitoterápia, keress bizalommal