Bach-virágterápia

Az Originál Bach®-virágeszenciák több, mint 70 éve szolgálnak a lelki ingadozások kímélő módon történő harmonizálására

A Bach-virágok segítenek pozitív módon szembenézni a mindennapok érzelmi követelményeivel és kihívásaival. A 38 Original Bach-virágeszenciát a múlt század 30-as éveiben dolgozta ki vadon élő növényekből és fákból a híres angol orvos, Dr. Edward Bach. Bach doktor kulcsfontosságúnak tartotta, hogy megismerje betegei érzelmi- és gondolatvilágát, és ezt figyelembe véve kezelje őket. Meghatározott 38 alap érzelmi állapotot, –amit később hét különböző csoportba sorolt – melyek mindegyikére elkészített egy-egy eszenciát. Ezek előállításához virágokat, növényi részeket és forrásvizet használt fel. Így születtek az eredeti Bach®-virágeszenciák, melyek támogatást nyújthatnak azokban az érzelmi kihívásokban, amikkel a mindennapi élet során találkozunk. Az Originál Bach®-virágeszenciák több, mint 70 éve szolgálnak a lelki ingadozások kímélő módon történő harmonizálására. Legfontosabb, hogy a gyengéd eszenciáknak nincs mellékhatásuk, ezért biztonsággal adhatjuk gyermekeinknek is. Az eszenciákat alkalmazhatjuk gyógyszerek és homeopátiás készítmények mellett is, nem befolyásolják egymás hatását.

Érzelmi állapotok csoportokba sorolva

Bizonytalanság

 • Úgy érzem, nem tudom, hogy mit akarok, de érzem, hogy nem vagyok a helyemen, de nincs határozott elképzelésem.
 • Úgy érzem, nehezen tudok dönteni, állandóan hezitálok. Gyakran ingadozik a hangulatom, egyszer sírok, a másik pillanatban meg nevetek.
 • Úgy érzem nincs erőm, belülről gyakran fáradtnak és gyengének érzem magam, nehezen állok neki a feladataimnak, gyakran halogatom őket.
 • Úgy érzem reményvesztett és csüggedt vagyok, nem látom a kiutat.
 • Úgy érzem, gyorsan elbátortalanodom, a legkisebb akadály esetén is elbizonytalanodom és csalódott leszek, általában borúlátó vagyok.
 • Úgy érzem, kevésbé bízom az ítélőképességemben, gyakran kérem mások tanácsát.

Félelem

 •  Úgy érzem, hogy könnyen pánikba esek. Ilyenkor félek, heves szívdobogásom lesz, izzadni kezd a tenyerem, ledermedek.
 • Úgy érzem, hogy a szeretteim nincsenek biztonságban. Sokat aggódom miattuk, féltem őket. Teljesen bele élem magamat az ő helyzetükbe.
 • Úgy érzem bátortalan, és félénk vagyok, túl elővigyázatos. Félek a fogorvostól, repüléstől, sötétségtől, póktól, tömegtől, stb…
 • Úgy érzem, mindjárt felrobbanok, kitörök, mint egy vulkán. Olyat teszek, amit aztán később megbánok. Alig tudom türtőztetni magam.
 • Úgy érzem, hogy veszélyben vagyok, félek, de nem tudom mitől. Sokszor szorongok, de nem tudom, az okát.

Jelen iránti érdektelenség

 •  Úgy érzem, hogy nem érdekel, hogy mi történik, csak teszem a dolgom. Nem motivál semmi, de már nem is teszek semmit érte, beletörődtem.
 • Úgy érzem, hogy megállíthatatlanul zakatolnak a gondolataim. Képtelen vagyok megszabadulni tőlük, és már aludni sem tudok miattuk.
 • Úgy érzem, teljesen kimerültem testileg és szellemileg is. Olyan vagyok, mint akin átment az úthenger. A fáradtságtól már aludni sem tudok.
 • Úgy érzem, szomorú vagyok, aminek nem tudom az okát. Ahogy jön ez a rossz kedv, úgy el is múlik. Gyakran kezdek el sírni, ok nélkül.
 • Úgy érzem sokkal jobb volt régen, ezért bánatos vagyok. Nem tudom elfelejteni azokat a szép időket. Ha elutazom, honvágyam van.
 • Úgy érzem, túl sokat álmodozom, nem érdekel, hogy mi történik. Gondolataimban máshol járok. Elképzeléseim gyakran nem valósulnak meg.
 • Úgy érzem, hogy mindig ugyanazokkal a problémákkal kell megküzdenem, ugyanazokat a hibákat követem el, és nem tanulok belőlük.

Másokkal való túlzott törődés

 Úgy érzem, hogy az élet egy nagy kihívás, és mindent megteszek azért, hogy az elképzeléseim megvalósuljanak.
 Úgy érzem, hogy nem tudok leállni, ha belekezdek valamibe. Küzdök mindenért, és fontos, hogy másokat is magam mellé állítsak.
 Úgy érzem, hogy a maximumot kell kihozni magamból. Nem lazíthatok, mert az a teljesítményem rovására megy.
 Úgy érzem, hogy a környezetem nem ért meg, nem szeret, pedig én mindent megteszek értük, csak jót akarok nekik. Bánt, ha elutasítanak.
 Úgy érzem, hogy másokkal szemben nagyon kritikus vagyok, nehezen tolerálom mások hibáit.

Kétségbeesés

 •  Úgy érzem, hogy a sors igazságtalanul bánik velem, nem ezt érdemeltem, cserben hagytak.
 • Úgy érzem, túl nagy a felelősség rajtam, már nem bírok helytállni. Kimerültem, nincs erőm a folytatáshoz.
 • Úgy érzem még mindig nem hevertem ki azt a sokkot, ami korábban ért. Még mindig a hatása alatt vagyok.
 • Úgy érzem, én vagyok a hibás, rossz a lelkiismeretem, gyakran teszek szemrehányást magamnak.
 • Úgy érzem, soha nem adom fel, erős a kötelességtudatom ,ha kimerült is vagyok akkor is kitartok.
 • Úgy érzem nincs semmi remény, kétségbe vagyok esve, hogy hogyan tovább. Végtelen szomorúságot és magányt érzek.
 • Úgy érzem, kevesebbre vagyok képes másoknál, nem bízom önmagamban, nem nőttem fel a feladathoz.
 • Úgy érzem erős bennem a vágy a rendre, és a tisztaságra. Nem vagyok elégedett a megjelenésemmel. Nehéz elnézőnek lennem.

Magányosság

 •  Úgy érzem jobb nekem egyedül. Szeretem, ha békén hagynak. A problémáimat egyedül oldom meg nincs szükségem mások segítségére.
 • Úgy érzem, türelmetlen vagyok, hamar felmegy a pumpa bennem, szeretem gyorsan elintézni a dolgaimat, zavar, ha mások hátráltatnak.
 • Úgy érzem hogy több együttérzésre van szükségem, nem szívesen vagyok egyedül, szeretem megosztani a problémáimat másokkal.

Túlérzékenység

 •  Úgy érzem, hogy az új dolgok riasztanak. Nehezen alkalmazkodom. Mások könnyen eltérítenek célomtól, könnyen befolyásolható vagyok.
 • Úgy érzem, hogy gyakran vagyok dühös, féltékeny és bizalmatlan. Sokszor érzek haragot és bosszúvágyat.
 • Úgy érzem, mindenki kihasznál. Nehéz nemet mondani, mert félek, ezzel megbántok másokat.
 • Úgy érzem, hogy nem kell, hogy mások tudják, ha bánt valami. Ha szomorú vagyok mosolygok, hogy mások ne lássák rajtam.

Bach-virágeszenciák alkalmazása

A Bach-virágeszenciák alkalmazása nagyon egyszerű. Kortól, nemtől függetlenül bárki használhatja, sőt adható állatoknak és növényeknek is. Az adagolás tekintetében nincs különbség a gyerekek és a felnőttek adagolása között. Nem befolyásolja a hatását, hogy ha ettünk vagy ittunk előtte vagy utána, amikor bevesszük és nyugodtan moshatunk fogat mentolos fogkrémmel, a Bach-virágokat ez nem zavarja. Nem lehet túladagolni. Majd száz év alatt mellékhatást még nem jegyeztek fel. Akár töményen egy-egy eszenciát használva, akár keverékként is használhatjuk (maximum 7 eszenciát keverhetünk) az aktuális lelki állapotunknak megfelelően.

Használati példák a teljesség igénye nélkül:

esküvő

Esküvő
Az esküvő megtervezése izgalmas és fárasztó feladat is egyben. A nyugalom megőrzése az egyik kulcsa az álom megvalósulásának. Ha az esküvői előkészületek túl nagy kihívást jelentenek, ami már a lelki béke rovására megy, akkor használjuk az Originál Bach®-virágeszenciákat, melyek segítenek kezelni az érzelmi kihívásokat.

Várandósság – szülés

A várandóssággal az élet egy új és izgalmas szakasza kezdődik el. Leginkább örömteli várakozás jellemzi ezt az időszakot. A test nagy átalakuláson megy keresztül a kilenc hónap alatt, ami megterhelő lehet mind fizikailag, mind lelkileg. Rengeteg a kérdés, a bizonytalanság, minden gondolat a várandósság körül forog. Természetes a fáradtságérzés, a hangulatingadozások, melyekkel legtöbbször boldogulunk és túltesszük magunkat rajta. Néha azonban egy kis támogatásra van szükségünk, hogy ismét harmonikusan teljenek a napok.
A szülés után egy csodákkal teli életaszakasz kezdődik, ami bizony sok energiát is követel, és megnehezítheti az első heteket. Túl sok dologgal kell megbirkózni egyszerre: aggódunk a kisbabáért és
azért, hogy jó anyák vagyunk-e. Az orvos tanácsainak követése mellett használhatjuk az Originál Bach®-virágeszenciákat a szülés előtt, alatt és után, melyek érzelmi támogatást nyújtanak ebben az időszakban.

Babavárás
Érzékeny gyermeklelkek

Érzékeny gyermeklelkek

A társadalmi elvárásoknak való megfelelés gyermekeink napjaikra is rányomja bélyegét. Félelem az óvoda első napjaitól, iskolai teljesítménykényszer, szülők elvárásai, családi konfliktusok és ezen felül veszekedés a legjobb baráttal, ez csak néhány példa, ami éri őket a hétköznapokban.

Nem véletlen, hogy egyes gyerekek már ideje korán túlterheltek lesznek. Ez mindegyikőjüknél más és más formában jelentkezik. Néhányan félénkké és zárkózottá, mások agresszívvé válnak, koncentrálási nehézségekkel küzdenek, vagy túlzott figyelmet követelnek a környezetüktől. Akármilyen helyzetben és fejlődési szakaszukban is vannak gyermekeink, mindannyian azt szeretnénk, hogy jól érezzék magukat. Ehhez nyújtanak segítséget az Original Bach-virágeszenciák.

Életmódváltás – diéta – fogyókúra

A sikeres életmódváltáshoz, a fogyókúra és a mozgás elkezdéséhez elszántság, akarat és kitartás szükséges. Ezek hiánya nehezíti a vágyott testkép elérését. Sokakban felmerül az igény, hogy természetes
módon támogassa meg elhatározását. Ha már nagyon sokszor próbáltuk megváltoztatni az étkezési szokásaid, de mindig visszaestünk, a kudarcok kedvünket szegik, vagy elveszítjük a türelmünket, akkor gondoljunk az Originál Bach®-virágeszenciákra, melyek érzelmi támogatást nyújthatnak a diéta során. Hosszú távú fogyást nem lehet csak fogyókúrával elérni. Fontos a kiegyensúlyozott, egészséges táplál –
kozás, megfelelő mennyiségű folyadékbevitel, továbbá a testmozgás. Az Originál Bach®-virágeszenciák pedig kiváló lelki támaszt nyújtanak ehhez a kihíváshoz, hogy elérjük a célunkat.

Életmondvaltas
Alvás

Éjszakai nyugalom

Nyugtalanul vagy éberen alszunk? Nehezünkre esik kikapcsolni lefekvéskor? Előfordul, hogy állandóan ugyanazok a gondolatok forognak a fejünkben, és nem tudsz pihenni? Az alvás a testet regenerálja.
A megfelelő és pihentető alvás nagyon fontos a koncentrációhoz és a szervezet védekezőképességének regenerálásához. Akik eleget alszanak, azok egészségesebbek. Ügyeljünk arra, hogy a hőmérséklet és a
páratartalom megfelelő legyen a hálószobában! Adjunk magunknak napközben is pihenőidőt és késő este lehetőleg ne fogyasszunk semmilyen nehéz ételt! Az Originál Bach®-virágeszenciák érzelmi támogatást
adnak ahhoz, hogy kialakuljon bennünk a pihenéshez szükséges harmónia.

Amennyiben felkeltette érdeklődésed a Bach-virágterápia, keress bizalommal