Súlyproblémák lelki okai

Az ételhez, étkezéshez fűződő, a funkciójától eltérő viszonyunk, illetve a súlyunkkal kapcsolatos problémák az egyik leggyakoribb ok az egészségügyi gondok alapjaként.

Ritkább esetben a kóros soványság, sokkal gyakrabban a túlsúly az, melynek kísérő tünetei, esetleg már kialakult betegségei megkeserítik az életünket. Aki régóta küzd ezen problémával, erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy elérje a számára ideális testsúlyt, ám ez mégsem sikerül, annak érdemes megvizsgálni azt is, hogy milyen lelki tényezők játszanak szerepet a kialakult probléma mögött és oldani ezeket a blokkokat a sikeres életmódváltás, az egészséges, optimális testsúly elérése érdekében.

Étkezési szokások és súlyproblémák kezelése kineziológiai módszerekkel

Az ételhez, étkezéshez fűződő, a funkciójától eltérő viszonyunk, illetve a súlyunkkal kapcsolatos problémák az egyik leggyakoribb ok az egészségügyi gondok alapjaként.

Ritkább esetben a kóros soványság, sokkal gyakrabban a túlsúly az, melynek kísérő tünetei, esetleg már kialakult betegségei megkeserítik az életünket. Aki régóta küzd ezen problémával, erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy elérje a számára ideális testsúlyt, ám ez mégsem sikerül, annak érdemes megvizsgálni azt is, hogy milyen lelki tényezők játszanak szerepet a kialakult probléma mögött és oldani ezeket a blokkokat a sikeres életmódváltás, az egészséges, optimális testsúly elérése érdekében.

A táplálkozási zavarok hátterében számos ok húzódhat, azt azonban fontos tisztázni, hogy minden ember problémája mögött egyéni okok állnak, melyek hajlamosító tényezőkön alapulnak. Ezek kialakulásában először is a hajlamosító tényezőket kell sorra venni, melyek egyéni, családi vagy kulturális jellegűek. Egyéni hajlamosító tényező például a testalkatunk, melyre előszeretettel hivatkozunk, mint a felelősségünk alóli kibúvó. Családi hajlamosító tényező például az evés, a konfliktuskezelés területén kapott családi mintáink. Ha valakit csecsemő korában azzal nyugtatott az édesanyja, hogy enni adott neki (függetlenül attól, hogy mi állt a sírása tényleges hátterében) felnőtt korban is jó eséllyel használja az ételt önmaga megnyugtatására. A kulturális hajlamosító tényező például az adott társadalom szépségideálja, vagy a reklámokból felénk özönlő fogyasztási szokásokra – például gyorséttermek – való buzdítás.

A kiváltó ok, ahogy korábban említettem a hajlamosító tényezőkön túl egyedi, minden ember esetében a saját életében történt események eredménye.

Kóros soványság

A kóros soványság mely akár bulimia, vagyis az ételek túlfogyasztása, majd az ettől való megszabadulás, akár az anorexia, mely a táplálkozás szigorú korlátozása, leggyakrabban a fiatal 10-25 év közötti nők körében fordul elő.

A betegség kialakulása mögött jól megfigyelhető lelki okok húzódnak, melyeket nagyon gyakran azokban a korai konfliktusokban kell keresni, amikor a gyerek megpróbál szülei vélt vagy valós elvárásaihoz alkalmazkodva több lenni, mint önmaga, de ide tartozik az anya-lánya közötti konfliktus is, amikor a gyermek, mint az édesanya büntetéseként „használja, mint eszközt” a táplálkozási problémát. Természetesen ezek a problémák nem tudatosak, sokkal inkább a tudatalatti irányítja a folyamatokat. Tipikus kiváltó tényező az anorexiában még a szexuális bántalmazás, bulimiában a várandósság, vetélés, az abortusz, vagy épp a párkapcsolat megszakadása.

Túlsúly

A túlsúly esetében is megtalálhatóak a tipikus kiváltó okok, de ahogy a soványság esetén, itt is minden személy esetében az egyedi okokat keressük. Nagyon gyakori ok a megküzdési készségek hiánya, vagyis stresszhelyzetre gyakran evéssel reagálunk, a már fent említett példa alapján ez jöhet akár csecsemőkorból is.

Szintén nagyon gyakori, hogy védőpajzsként növesztjük magunkra a felesleges kilókat, megóvva magunkat attól, hogy kívánatosak, szépek legyünk és esélyünk legyen arra, hogy egy intimebb kapcsolatot alakítsunk ki, amiben csalódást élhetünk meg. Ugyanígy a szexualitás is lehet a háttérben, például tudat alatt nem akar a kliens megszabadulni a kilóitól, mert ha kiderül, hogy akkor sem működik a férjével a szexuális együttlét – amit most a kilókra foghat – akkor már nem lesz visszatartó ok a válástól…

Sokszor találkozunk azzal is, hogy a felmenőink mind túlsúlyosak voltak, így mi magunk – bár nem érezzük jól magunkat a bőrünkben – mégis követjük a példájukat, hiszen „árulásnak minősülne” ha elhagynánk a felmenőink vonalát.

Igen gyakori ok ugyanakkor az is, hogy az étel a szeretetet vagy szerelmet hivatott pótolni, helyettesíteni, közvetíteni az életünkben, mint ahogy az is, hogy a rengeteg feladat, teher, felelősség elviseléséhez, megtartásához növesztünk magunknak stabil, a súlyos terheket is elviselő, elbíró testet.

Ahogy látszik, számtalan oka lehet annak, hogy a számunkra ideálistól eltérő a súlyunk, így a táplálkozás rendbetétele mellett a lelki okok feltárása is fontos, elengedhetetlen a ténylegesen és élethosszig tartó életmódváltás sikerességéhez.

Nézzünk kicsit a fentiek mögé, hogyan lehet az, hogy egy gondolat, egy hitrendszer irányítja az életünket, formálja a testünket a tudatos énünk, tudatos cselekedeteink felett?!

A kvantumfizika megállapítása alapján a világban minden a rezgésekről szól. Minden tárgynak, élőlénynek, egy szónak, akaratnak, minden érzésnek, de még egy gondolatnak is külön-külön rezgése van. A világban lévő rezgések között, csak kétféle vibráció létezik, pozitív és negatív rezgés, tehát az érzelmeink által kiváltott rezgés is lehet pozitív vagy negatív.

A mi saját rezgésünkben visszatükröződnek a gondolataink, érzéseink, hiedelemrendszereink, ahogyan az is, ahogy magunkkal vagy másokkal bánunk.

De lássuk csak, mi minden befolyásolja a rezgésünket:

Gondolataink: Mivel a gondolataink által kibocsátott energia a fent leírtak alapján visszatér hozzánk, ránk, ezért nagyon fontos, hogy figyeljünk oda gondolataink minőségére!

Amit mondunk: A kimondott szó súlya szintén hatással van a rezgésfrekvenciánkra. Ne panaszkodjunk, ne szidjunk másokat!

Amit hallunk: A hallott dolgok is nagy hatást gyakorolnak ránk, így például a zene. Figyeljünk oda arra, hogy milyen zenét hallgatunk, a nehéz dalszövegek mind csökkentik a frekvenciánkat, míg egy vidám, kellemes dalszövegű zene pozitív irányba mozdítja el az energiaszintünket.

Amit nézünk: A látott dolgok, például TV programok szintén nagyon nagy hatást gyakorolnak ránk, az agyunk ezt valóságként fogadja el, így egy negatív tartalom nagyon hamar le tudja csökkenteni az frekvenciánkat.

Ami/aki körülvesz: A körülöttünk lévő emberek közvetlenül befolyásolják a frekvenciánkat. Figyeljünk tehát, hogy milyen kapcsolatokat építünk!

Dr. Masaru Emoto elismert japán tudós a vízkristályok külső ingerekre történő változásaival kísérletezett oly módon, hogy a vízmintákat lefagyasztotta, majd mikroszkóp alatt lefényképezte azokat.

Emoto vizsgálni kezdte, hogy a vizuális ingerekre is reagál-e a víz. A kísérlet során kis papírlapokra különböző, pozitív és negatív jelentésű szavakat írt (például szeretet, hála, gyűlölet, stb), majd a papírokat ráragasztotta a vízminták aljára, úgy hogy az írás befelé nézzen. A pozitív jelentésű szavak esetén gyönyörű, teljes, hatszögletű kristályok alakultak ki, míg a negatív értelmű kifejezésekkel, nem képződtek kristályok, vagy csak rettentően sötét, zavaros és töredezett formájúak.

“A leggyönyörűbb és legkifinomultabb kristály, amelyet valaha láttam a kristály, amely a szeretet és hála szavak hatására jött létre. Úgy nézett ki, mintha a víz boldogságát egy nyíló virág megalkotásával ünnepelte volna.”

Ez a kísérlet azért is nagyon jelentős, mert az emberi test kb 70-80%-ban vízből áll. Szavainkkal és gondolatainkkal pozitív vagy negatív hatást tudunk kifejteni önmagunkra.

Gyakran ismételt gondolataink, cselekedeteink, érzelmeink által vezérelt rezgésszint, vagyis az általuk kibocsátott energia tehát visszahat a testünkre és hatást gyakorol testi működésünkre is, akár a már említett soványság, túlsúly vagy egyéb betegségek megnyilvánulásában.

Miután már tudjuk, ismerjük a működésünk, a kezünkben a lehetőség, hogy változtassunk a rezgés frekvenciánkon, az életünkön

Első és legfontosabb feladatunk a tudatosítás. Miért is működünk így, milyen minták, milyen hitrendszerek irányítanak bennünket. Ezek oldásával tulajdonképpen felszabadítjuk magunkat ezek alól a bennünket irányító berögződéseinktől és tudatos munkával tudunk változtatni a korábbi működésünkön.

Kineziológiai technikákkal, imaginációkkal lágyan, finoman tudjuk az említett érzelmi stresszeket, érzelmi gátakat feloldani, ami segít megszünteti azon lelki terheinket, melyekből a testi problémáink keletkeztek.

Emellett az Erőtér terápia (AFT) az akupunktúrás pontok érintésével, ütögetésével és hangenergiával – tűszúrás nélkül – befolyásolni tudja a test és az elme energiáját. A meridiánok bizonyos pontjainak stimulálása meghatározott szervhez küld üzenetet, kiegyensúlyozza az energiaáramlást.

A testi folyamatok támogatásában Budapesten, Berekfürdőn valamint online állok a hozzám fordulók segítségére.

Balla-Sebők Ágnes Természetgyógyász Kineziológus, Coach Kineziológus, Természetgyógyász Fitoterapeuta, Okleveles Rajzvizsgálati Szakértő, Kapcsolati és Életmód Tanácsadó, Young Living márkapartner www.ballaegeszseghaz.hu

Amennyiben segítségre van szükséged, keress bizalommal!

Bejegyzések:

- FELIRATKOZÁS -

Amennyiben szeretnél értesülni további cikkeimről, iratkozz fel hírlevelemre email címed megadásával: