A sikeres (újévi) fogadalmak titka

Mindannyian terveztük már, hogy az újév indulásával új életet kezdünk és valami olyan változást hozunk az életünkbe, amire eddig nem volt erőnk, kedvünk, bátorságunk. És mindannyian jártunk már úgy, hogy néhány nap, esetleg egy – két hét vagy egy – két hónap elteltével elvész a lelkesedésünk és a nagy lelkesedéssel elindított változás szépen lassan eltűnik a hétköznapokból. Nézzük meg, hogy melyek azok a lépések, amelyek betartásával sokkal eredményesebben tudunk változtatni és elindulni, eljutni a célunkhoz.

Mindannyian terveztük már, hogy az újév indulásával új életet kezdünk és valami olyan változást hozunk az életünkbe, amire eddig nem volt erőnk, kedvünk, bátorságunk. És mindannyian jártunk már úgy, hogy néhány nap, esetleg egy – két hét vagy egy – két hónap elteltével elvész a lelkesedésünk és a nagy lelkesedéssel elindított változás szépen lassan eltűnik a hétköznapokból.

De miért is van ez így és hogyan lehet úgy változtatni, hogy azt meg is tudjuk tartani?!

Az emberek lelkének, szokásainak tanulmányozásával töltött évek alatt volt időm megtapasztalni, hogy milyen könnyen veszünk fel rossz szokásokat az életünkbe és milyen nehéz a mindennapi rutinunkon változtatni.

Nézzük meg, hogy melyek azok a lépések, amelyek betartásával sokkal eredményesebben tudunk változtatni és elindulni, eljutni a célunkhoz. A legnépszerűbb fogadalmak a testedzéshez, az étkezéshez és a káros szenvedélyekről való leszokáshoz kötődnek, így ezen példákon keresztül segítek felkészülni a következő időszakra.

Először is gondoljuk át, hogy biztosan a mi vágyunk –e a célként meghatározott változás, vagy esetleg társadalmi, családi vagy bármilyen egyéb külső elvárás. Ha nem belőlünk, a zsigereinkből indul a vágy a változtatásra, hanem valaki másnak szeretnénk ezzel megfelelni, akkor valószínűsíthető, hogy a kitartásunk hamar alábbhagy az érdektelenség okán.

Gondoljuk át a célunk miértjét. Mit eredményez nekünk, ha elérjük a célunkat? Mi van a látszólagos célunk mögött? Mit fogunk érezni, ha elérjük a célunkat? Egyáltalán, honnan fogjuk tudni, hogy már elértük? Legyenek a célok pontosan megfogalmazottak, mérhetőek és időbeni korlátokhoz kötöttek. Az egészséges életmód példánk tekintetében nézzük meg, miért fontos ez nekünk? Mit nyerünk azzal, ha elérjük a célunkat? Talán jobban tudunk kapcsolódni a környezetünkkel? Esetleg azt gondoljuk, hogy a párkeresésben így sikeresebbek lennénk?

Fontos, hogy az életünkben szükségesnek érzett változtatásokat ne akkor kezdjük, amikor fordul az év, a hónap vagy épp új hét kezdődik, hanem akkor, amikor megszületik bennünk a cselekvés irányába a szilárd elhatározás.

Legyenek reálisak a céljaink, ne támasszunk magunkkal szemben irreális elvárásokat. Fogalmazzuk meg, hogy hova szeretnénk eljutni és nézzük meg, hogy reálisan ezt hogyan, milyen ütemezéssel tudjuk elérni. Gondoljuk át azt is, hogy milyen változások szükségesek a célunk megvalósításához, és ennek lépései is kerüljenek pontosan meghatározásra. Fenti példánknál maradva, az egészséges életmód eléréséhez szükséges az egészséges táplálkozás, a rendszeres testmozgás, az egészséges napi rutin bevezetése mellett a mentális egészségünk támogatása is. A céljainkat ezek bevezetésével fogalmazzuk meg.


Ne akarjuk gyökeresen megváltoztatni az életünket, mert sokkal nagyobb az esélye annak, hogy fel fogjuk adni, mintha apró változtatásokkal haladnánk a célunk felé. Egyszerre egy dologra koncentráljunk és részcélokat fogalmazzunk meg. Ha például az egészséges életmód a célunk, akkor ne akarjunk azonnal a táplálkozáson, a mozgáson, az alvási szokásainkon, a lelkünk támogatásán változtatni. Határozzuk meg lépésről – lépésre, hogy mit milyen ütembe és hogyan vezetünk be az életünkbe.

Élvezzük az utat. Ne szenvedés, ne önmagunk megerőszakolása legyen a változtatás. Próbáljunk olyan lépéseket beépíteni az életünkbe, amelyeket élvezettel végig tudunk vinni. Ha például a mozgást szeretnénk bevezetni az életünkbe, akkor keressük meg azt a mozgásformát, amit élvezni tudunk. Ugyanígy, ha a táplálkozásunkban szeretnénk változásokat, akkor kreáljunk színes, gusztusos, ugyanakkor egészséges fogásokat.

És végül, de nem utolsó sorban azt is gondoljuk át, hogy a környezetünk támogat vagy hátráltat-e bennünket az cél felé vezető utunkon. Ha hátráltatást tapasztalunk, fel kell készülnünk ennek kivédésére, hogy ne tudjon kibillenteni bennünket a célunkhoz vezető úton.

Keress bizalommal!

Fentieken túl előfordulhat, hogy a hitrendszereink, az életünkben vagy generációsan megélt traumák akadályoznak bennünket abban, hogy sikeresen bevezessük és megtartsuk az életünkben a vágyott változásokat. Ha úgy érzed, hogy van valami, ami tudat alatt irányít, valami, ami miatt újra és újra ugyanabba a hibába esel, de megmagyarázni mégsem tudod, akkor keress meg és nézzük meg együtt, hogy mi lehet az elakadás hátterében.

Januárban 50% kedvezménnyel kerülhetsz közelebb önmagad megismeréséhez!

Balla-Sebők Ágnes Természetgyógyász Kineziológus, Coach Kineziológus, Természetgyógyász Fitoterapeuta, Okleveles Rajzvizsgálati Szakértő, Kapcsolati és Életmód Tanácsadó, Young Living márkapartner www.ballaegeszseghaz.hu

Amennyiben segítségre van szükséged, keress bizalommal!

Bejegyzések:

- FELIRATKOZÁS -

Amennyiben szeretnél értesülni további cikkeimről, iratkozz fel hírlevelemre email címed megadásával: