meridianok

Ismerkedés a meridiánokkal – 5. rész

Ahogy az Ismerkedés a meridiánokkal írásom első részében részleteztem, a Hagyományos Kínai Orvoslás szerint a meridiánok olyan energiacsatornák, amelyek behálózzák az egész testet, s melyeken keresztül áramlik az életenergia, a Csi.

Ahogy az Ismerkedés a meridiánokkal írásom első részében részleteztem, a Hagyományos Kínai Orvoslás szerint a meridiánok olyan energiacsatornák, amelyek behálózzák az egész testet, s melyeken keresztül áramlik az életenergia, a Csi.

12 fő meridiánt tartunk számon, melyek kétoldaliak, vagyis szimmetrikusan megtalálhatók a test mindkét oldalán. Ezen kívül még két meridián ismeretes, az egyik a hát középvonalában felfutó hátsó irányító meridián, a másik pedig a test elülső részén végig haladó központi meridián. 

A kínai szervóra szerint adott napszakban az adott meridián két órát aktív, amikor az energetikai maximumán van, és ebben a két órában az egész szervezet annak a meridiánnak az energia működését támogatja.

Emellett a meridiánok az 5 elemhez is hozzá vannak rendelve. Minden elemhez 1 pár (egy yin és egy yang) meridián tartozik, kivéve a tűz elemet, amelyhez 2 pár meridián tartozik.

 FATŰZFÖLDFÉMVÍZ
Meridiánepe, májszív, keringés, vékonybél, 3-as melegítőgyomor, lépvastagbél, tüdőhólyag, vese
Szervszemnyelvszájorrfül
Érzékeléslátástapintás, beszédízlelésszagláshallás
Feladatepe termelésetáplálék felvételhasnyálmirigy, hasnyálszilárd anyagok kiválasztásafolyadék kiválasztása, kiszűrése
Ízsavanyúkeserűédescsípőssós
Érzésméreg, düh, harag, depresszió, elégedetlenségtúláradó öröm, bánat, gyászmegszállottság, megértés, együttérzés, szimpátiaszomorúság, gond, bánat, bánkódásfélelem, aggodalom

De lássuk csak kicsit részletesebben, hogy mit is tudunk az egyes meridiánokról, ebben az írásban a FÉM elemhez tartozó meridiánokról:

A fém elemhez tartozó érzés a szomorúság, a gond, bánat, bánkódás. Amennyiben a fém elemhez tartozó meridiánok, szervek érintettsége a problémánk, akkor ezen érzelmeket kereshetjük a háttérben.

Tüdő meridián:

Elsősorban a légzéshez kapcsolódó feladatok ellátása, a haj és a bőr tartozik a tüdő meridiánhoz. Kapu a külvilág felé, így a külső kapcsolatokat irányítja, de felelős az énérzetünkért is.

Csakrája: torokcsakra

Eleme: fém

Fizikai tünetei: Tipikus megnyilvánulások a légzési nehézségek, köhögés, asztma (légzőszervi problémákkal küzdőknél gyakori, hogy ebben a két órában jön rájuk egy erős köhögési roham), fojtottság- és telítettségérzet a mellkasban, torokfájás, egyes ekcémák, kiütések, száraz és durva bőr, a szőrzet elvesztése, életenergia – hiány, kimerültség, sápadtság.

Érzelmi tünetei: depresszió, melankólia, kisebbrendűségi érzés.

Vastagbél meridián:

A táplálék felvételéért, átalakításáért, a salakanyagok kiválasztásáért és kivezetéséért felelős, de fontos feladata van az információk, ingerek felvételében is.

Csakrája: gyökércsakra

Eleme: fém

Fizikai tünetei: Felfúvódás, gyomorégés, rossz emésztés, hasmenés, székrekedés, hőszabályozási zavarok, torokfájás, a térd fájdalmas duzzanata, az alsó végtagok külső oldalának fájdalma, bőrviszketés, allergiák.

Érzelmi tünetei: Titkolózást, az érzelmek, érzések elfojtását idézheti elő. Érzelmi problémák merülhetnek fel az ajándékozással és az elfogadással kapcsolatban, az érintett úgy érzi, hogy mások nem értékelik eléggé, kihasználják. Pozitív gondolatok hiánya, mely depresszió kialakulásához vezethet. mohóság, gátlástalanság, döntőképesség és pozitív gondolatok hiánya.

Az Erőterápia (AFT) az akupunktúrás pontok érintésével, ütögetésével és hangenergiával – tűszúrás nélkül – befolyásolni tudja a test és az elme energiáját. A meridiánok bizonyos pontjainak stimulálása meghatározott szervhez küld üzenetet, kiegyensúlyozza az energiaáramlást.

Kineziológiai technikákkal, imaginációkkal az érzelmi stresszeket, érzelmi gátakat tudjuk feloldani, ami segít megszünteti azon lelki terheinket, melyekből betegségek keletkezhetnének, keletkeztek. Emellett a meditáció is kiváló lehetőség, hogy jobban megismerhessük önmagunkat. Illóolajok segítségével pedig növelhetjük a tudatosságunkat és támogathatjuk a változás irányába tett lépéseinket.

Ebben a folyamatban, ezekben a módszerekben én magam szívesen nyújtok segítséget. Ajánlom továbbá a Your Health Academy Betegségek lelki eredete című tanfolyamát, melyben még részletesebb képet kaphatunk az egyes betegségek kiváltó lelki hátteréről. A tanfolyam az alábbi linken érhető el: https://yourhealth.store/betegsegek-lelki-eredete/

Balla-Sebők Ágnes Természetgyógyász Kineziológus, Coach Kineziológus, Természetgyógyász Fitoterapeuta, Okleveles Rajzvizsgálati Szakértő, Kapcsolati és Életmód Tanácsadó, Young Living márkapartner

Bejelentkezés: https://ballaegeszseghaz.hu/kapcsolat/

Balla-Sebők Ágnes Természetgyógyász Kineziológus, Coach Kineziológus, Természetgyógyász Fitoterapeuta, Okleveles Rajzvizsgálati Szakértő, Kapcsolati és Életmód Tanácsadó, Young Living márkapartner www.ballaegeszseghaz.hu

Amennyiben segítségre van szükséged, keress bizalommal!

Bejegyzések:

- FELIRATKOZÁS -

Amennyiben szeretnél értesülni további cikkeimről, iratkozz fel hírlevelemre email címed megadásával: