Ismerkedés a meridiánokkal – 4. rész

Ahogy az Ismerkedés a meridiánokkal írásom első részében részleteztem, a Hagyományos Kínai Orvoslás szerint a meridiánok olyan energiacsatornák, amelyek behálózzák az egész testet, s melyeken keresztül áramlik az életenergia, a Csi.

12 fő meridiánt tartunk számon, melyek kétoldaliak, vagyis szimmetrikusan megtalálhatók a test mindkét oldalán. Ezen kívül még két meridián ismeretes, az egyik a hát középvonalában felfutó hátsó irányító meridián, a másik pedig a test elülső részén végig haladó központi meridián. 

A kínai szervóra szerint adott napszakban az adott meridián két órát aktív, amikor az energetikai maximumán van, és ebben a két órában az egész szervezet annak a meridiánnak az energia működését támogatja.

Emellett a meridiánok az 5 elemhez vannak hozzárendelve. Minden elemhez 1 pár (egy yin és egy yang) meridián tartozik, kivéve a tűz elemet, amelyhez 2 pár meridián tartozik.

De lássuk csak kicsit részletesebben, hogy mit is tudunk az egyes meridiánokról, ebben az írásban a FÖLD elemhez tartozó meridiánokról:

A föld elemhez tartozó érzés megszállottság, megértés, együttérzés, szimpátia. Amennyiben a föld elemhez tartozó meridiánok, szervek érintettsége a problémánk, akkor ezen érzelmeket kereshetjük a háttérben.

Gyomor meridián:

A táplálék felvételéért, emésztéséért felelős.

Csakrája: napfonatcsakra

Fizikai tünetei: Felfúvódás, gyomorégés, rossz emésztés, hasfájás, székrekedés, krónikus gyomorproblémák, menstruációs panaszok, petyhüdt izomszövet.

Érzelmi tünetei: Képtelenség a szeretet és a környezet elfogadására, túlérzékenység az érzelmi hatásokra, gondterheltség vagy közönyösség, felületesség, elkeseredettség, hallgatagság, dühkitörések. Félelem az újtól, a változástól.

Lép-hasnyálmirigy meridián:

A lép-hasnyálmirigy meridián a vérképzésért, a kötőszövetekért és a nyirokrendszerért felelős. Kapcsolatban áll a hormonmirigyekkel, elsősorban a szaporítószervek mirigyeivel.

Csakrája: napfonatcsakra

Fizikai tünetei: Evés utáni hányinger, gyomorfájás, felfúvódás, böfögés, cukorbetegség, heves fájdalom a szív alatt, ritka széklet vagy hasmenés, a víz pangása a szervezetben. Képtelenség a kiegyensúlyozott alvásra, nehézségek hosszabb ideig tartó álldogálás esetén, a végtagok hidegsége, energiahiány, vérszegénység, az erek rugalmatlansága.

Érzelmi tünetek: Zavaros, nehézkes, lassú gondolkodás, szétszórtság, emlékezetzavar, kényszerképzetek, kényszeres cselekedetek, túlfűtött gondoskodás és önsajnálat, szorongás, bánat, gyökértelenség. 

Az Erőterápia (AFT) az akupunktúrás pontok érintésével, ütögetésével és hangenergiával – tűszúrás nélkül – befolyásolni tudja a test és az elme energiáját. A meridiánok bizonyos pontjainak stimulálása meghatározott szervhez küld üzenetet, kiegyensúlyozza az energiaáramlást.

Kineziológiai technikákkal, imaginációkkal az érzelmi stresszeket, érzelmi gátakat tudjuk feloldani, ami segít megszünteti azon lelki terheinket, melyekből betegségek keletkezhetnének, keletkeztek. Emellett a meditáció is kiváló lehetőség, hogy jobban megismerhessük önmagunkat. Illóolajok segítségével pedig növelhetjük a tudatosságunkat és támogathatjuk a változás irányába tett lépéseinket. Ebben a folyamatban, ezekben a módszerekben én magam szívesen nyújtok segítséget. Ajánlom továbbá a Your Health Academy Betegségek lelki eredete című tanfolyamát, melyben még részletesebb képet kaphatunk az egyes betegségek kiváltó leleki hátteréről. A tanfolyam az alábbi linken érhető el: https://yourhealth.store/betegsegek-lelki-eredete/

Balla-Sebők Ágnes Természetgyógyász Kineziológus, Coach Kineziológus, Természetgyógyász Fitoterapeuta, Okleveles Rajzvizsgálati Szakértő, Kapcsolati és Életmód Tanácsadó, Young Living márkapartner www.ballaegeszseghaz.hu

Amennyiben segítségre van szükséged, keress bizalommal!

Bejegyzések:

- FELIRATKOZÁS -

Amennyiben szeretnél értesülni további cikkeimről, iratkozz fel hírlevelemre email címed megadásával: