meridianok

Ismerkedés a meridiánokkal – 3. rész

Ahogy az előző írásomban már részleteztem, a Hagyományos Kínai Orvoslás szerint a meridiánok olyan energiacsatornák, amelyek behálózzák az egész testet, s melyeken keresztül áramlik az életenergia, a Csi.

12 fő meridiánt tartunk számon, melyek kétoldaliak, vagyis szimmetrikusan megtalálhatók a test mindkét oldalán. Ezen kívül még két meridián ismeretes, az egyik a hát középvonalában felfutó hátsó irányító meridián, a másik pedig a test elülső részén végig haladó központi meridián. 

A kínai szervóra szerint adott napszakban az adott meridián két órát aktív, amikor az energetikai maximumán van, és ebben a két órában az egész szervezet annak a meridiánnak az energia működését támogatja.

Emellett a meridiánok az 5 elemhez vannak hozzárendelve. Minden elemhez 1 pár (egy yin és egy yang) meridián tartozik, kivéve a tűz elemet, amelyhez 2 pár meridián tartozik.

De lássuk csak kicsit részletesebben, hogy mit is tudunk az egyes meridiánokról, ebben az írásban a TŰZ elemhez tartozó meridiánokról:

A tűz elemhez tartozó érzés a túláradó öröm, bánat, gyász. Amennyiben a tűz elemhez tartozó meridiánok, szervek érintettsége a problémánk, akkor ezen érzelmeket kereshetjük a háttérben.

Szív meridián:

A szívmeridián ellenőrzi a vért és az ereket, valamint a verejtékezést, az alvást.

Csakrája: szívcsakra

Eleme: tűz

Fizikai tünetei: Szívműködési zavar, fájdalom, szívdobogásérzés, gyakori elpirulás (kipirosodás), éjszakai izzadás, kis megerőltetést követő izzadás, sápadtság, hideg- és meleg érzékenység, torokszárazság, szomjúságérzés, fájdalom a bordák alatt és a tenyéren, melegségérzet a tenyéren.

Érzelmi tünetei: Empátia hiánya, lelki nyugtalanság, érzelmi labilitás, túlzott érzelemkitörések, hisztéria, beszédzavarok, feledékenység, alvászavarok, nyomasztó álmok, viselkedészavarok.

Vékonybél meridián:

A vékonybél-meridián feldolgozza a bevitt táplálékot, szétválasztja és ezáltal energiává alakítja azt. Ezenkívül a nyálkahártyákra hat.

Csakrája: szexcsakra

Eleme: tűz

Fizikai tünetei: Torokfájás, a váll és a felkar fájdalma, feszítő fájdalom az alhasban, a testnedvek kiválasztásával kapcsolatos problémák, fülzúgás, hallászavar, süketség, tarkótáji fájdalom.

Érzelmi tünetei: Az érzelmek értelmezésének és feldolgozásának problémájában nyilvánul meg: túlzott hajlam mások bírálatára. Úgy érzi, hogy nem képes meghatározni a saját határait, mások kárára túlértékeli a lehetőségeit, rugalmatlan, könnyelmű, ingerlékeny.

Szívburok meridián:

A szívburok- meridián a szívet, a vérkeringést és a vérellátást segíti. Felelős ezenkívül az emésztésért, valamint a pszichikai és pszichoszomatikus megbetegedésekért. Összességében pszichikailag a lelki stabilitásért, az életerőért és az életkedvért felel.

Csakrája: szívcsakra

Eleme: tűz

Fizikai tünetei: Görcsös fájdalmak az alkar belső oldalán és a könyökhajlatban, szívproblémák, teltségérzés a mellkasban, szívdobogásérzés, forróság érzése a tenyérben, alacsony vérnyomás, rossz vérkeringés.

Érzelmi tünetei: Szakadatlan hangos nevetésre való hajlam, zavaros beszéd, lelki nyugtalanság.

Hármas melegítő:

Háromszorosan melegít, azaz a törzs felső, középső és alsó részének hőháztartására van hatással. Ezenkívül védi az első négy csakrát, erősíti a nyirokrendszert, és keringésbe hozza az egész test energiáját.

Csakrája: napfonatcsakra  gyökércsakra,szexcsakra

Eleme: tűz

Fizikai tünetei: Nagyothallás, fülzúgás, torokgyulladás, a test hőszabályozási zavarai, keringési elégtelenség, a nyirokrendszer működési zavarai, csökkent immunreakciók, allergiák, folyadék- és salakanyag-felgyülemlés a szervezetben, duzzanatok a meridián mentén, az arcon a járomcsont környékén, fájdalmak a fül mögött, a váll külső oldalán, a karon

Érzelmi tünetei: Zárkózottság a kapcsolatokban, túlzott gondoskodás önmagáról és a közeli családtagokról.

Az Erőterápia (AFT) az akupunktúrás pontok érintésével, ütögetésével és hangenergiával – tűszúrás nélkül – befolyásolni tudja a test és az elme energiáját. A meridiánok bizonyos pontjainak stimulálása meghatározott szervhez küld üzenetet, kiegyensúlyozza az energiaáramlást.

Kineziológiai technikákkal, imaginációkkal az érzelmi stresszeket, érzelmi gátakat tudjuk feloldani, ami segít megszünteti azon lelki terheinket, melyekből betegségek keletkezhetnének, keletkeztek. Emellett a meditáció is kiváló lehetőség, hogy jobban megismerhessük önmagunkat. Illóolajok segítségével pedig növelhetjük a tudatosságunkat és támogathatjuk a változás irányába tett lépéseinket. Ebben a folyamatban, ezekben a módszerekben én magam szívesen nyújtok segítséget. Ajánlom továbbá a Your Health Academy Betegségek lelki eredete című tanfolyamát, melyben még részletesebb képet kaphatunk az egyes betegségek kiváltó leleki hátteréről. A tanfolyam az alábbi linken érhető el: https://yourhealth.store/betegsegek-lelki-eredete/

Balla-Sebők Ágnes Természetgyógyász Kineziológus, Coach Kineziológus, Természetgyógyász Fitoterapeuta, Okleveles Rajzvizsgálati Szakértő, Kapcsolati és Életmód Tanácsadó, Young Living márkapartner www.ballaegeszseghaz.hu

Amennyiben segítségre van szükséged, keress bizalommal!

Bejegyzések:

- FELIRATKOZÁS -

Amennyiben szeretnél értesülni további cikkeimről, iratkozz fel hírlevelemre email címed megadásával: