meridianok

Ismerkedés a meridiánokkal – 1. rész

A Hagyományos Kínai Orvoslás szerint a meridiánok energiapályák / energiacsatornák, amelyek behálózzák az egész testet, ezzel összekötve az emberi test belső szerveit. Ezeken a csatornákon keresztül áramlik az életenergia, a Csi.

12 fő meridiánt tartunk számon, melyek kétoldaliak, vagyis szimmetrikusan megtalálhatók a test mindkét oldalán. Ezen kívül még két meridián ismeretes, az egyik a hát középvonalában felfutó hátsó irányító meridián, a másik pedig a test elülső részén végighaladó központi meridián. 

A meridiánok feladata, hogy a Csi mindig a megfelelő időben, a megfelelő helyre jusson el, biztosítva ezzel a test belső egyensúlyát, valamint az egyes szervek közötti kommunikációt. Ha zavar áll be a test energiaáramlásában, egyes meridiánokban túl sok lesz az energia, másokban pedig energiahiány alakul ki, vagyis a testen belüli egyensúly megbomlik és ez betegségek kialakulásához vezet.

A meridiánok külső ágai a bőr alatt futnak és az akupunktúrás pontokban jutnak a felszínre, amely pontok létezését a mai modern kutatások is bizonyították. Egy-egy meridiánhoz adott belső szervek, valamint több izom is kapcsolódik. Egy adott izom gyengesége, erőssége összefügg az annak megfelelő szerv egészségével. Tehát ha egy izom problémás, akkor a hozzátartozó szervben az energiaáramlás kiegyensúlyozatlan.

A Csi-nek, azaz a meridiánokban áramló életenergiának 5 alapvető funkciója van:

 1. homeosztázis, azaz a belső állandóság fenntartása
 2. serkentés vagyis növekedés, fejlődés
 3. melegítés, azaz az optimális hőmérséklet fenntartása
 4. védelem, melyet az immunrendszer biztosítja
 5. a tápanyagok energiává való átalakítása

A HKO szerint a Csi kétféle formájú lehet:

 • Yin (negatív – női energia): a föld felől áramlik az ég felé
 • Yang (pozitív – férfi energia): az ég felől áramlik a föld felé

A meridiánokon keringő két ellentétes pólusú energia, a yin és yang kiegyenlítik egymást, egyensúlyt teremtve.  Ha bármelyik túlsúlyba kerül vagy legyengül, akkor ez a belső egyensúly felborulásához és így betegség kialakulásához vezet.

A meridiánokban a Csi mennyisége nem állandó, hanem meghatározott időszakonként változik, melyet a szervezet biológiai órájának, vagyis meridián órának nevezünk. Adott napszakban az adott meridián két órát aktív, amikor az energetikai maximumán van, és ebben a két órában az egész szervezet annak a meridiánnak az energia működését támogatja.

Amikor 12 óra múlva ez az energia minimumon van, akkor nagyon fontos, hogy az a meridián és a hozzá kapcsolódó szervek pihenni tudjanak.

Máj: 1-3 óraLép: 9-11 óraVese: 17-19 óra
Tüdő: 3-5 óraSzív: 11-13 óraHármas melegítő: 21-23 óra
Vastagbél: 5-7 óraVékonybél: 13-15 óraKeringés: 19-21 óra
Gyomor: 7-9 óraHúgyhólyag: 15-17 óraEpehólyag: 23-1 óra

A meridiánok a test egyensúlyi helyzetéért felelős 5 elemhez vannak hozzárendelve. Minden elemhez 1 pár (egy yin és egy yang) meridián tartozik, kivéve a tűz elemet, amelyhez 2 pár meridián tartozik.

Az elemek – FA, TŰZ, FÖLD, FÉM, VÍZ –egy önmagába záródó ciklust alkotnak: Minden fázis táplálja, serkenti az utána következőt és korlátozza az utána következő másodikat, ezek elrendezése pedig kört alkot. Az egyensúly fenntartásához mindkét ciklusra szükség van.

Az öt elem erősítő ciklusa (Sheng ciklus):

 • A Fa erősíti a Tüzet, mert táplálja azt.
 • A Tűz erősíti a Földet, mert trágyázza.
 • A Föld erősíti a Fémet, mert létrejöhet benne.
 • A Fém erősíti a Vizet, mert gazdagítja azt.
 • A Víz erősíti a Fát, mert növekedni engedi.

Az öt elem kontrolláló ciklusa (Ko ciklus):

 • A fa kontrollálja a földet, mert gyökereivel átjárja és így megköti.
 • A föld kontrollálja a vizet, mert tartalmazza azt.
 • A víz kontrollálja a tüzet, mert eloltja
 • A tűz kontrollálja a fémet, mert megolvasztja.
 • A fém kontrollálja a fát, mert fölaprítja.

Következő 5 írásomban be fogom mutatni részletesebben az 5 elemet és a hozzájuk tartozó meridiánokat, valamint az ezek zavarában megjelenő fizikai illetve érzelmi tüneteket.

Az Erőterápia (AFT) az akupunktúrás pontok érintésével, ütögetésével és hangenergiával – tűszúrás nélkül – befolyásolni tudja a test és az elme energiáját. A meridiánok bizonyos pontjainak stimulálása meghatározott szervhez küld üzenetet, kiegyensúlyozza az energiaáramlást.

Kineziológiai technikákkal, imaginációkkal az érzelmi stresszeket, érzelmi gátakat tudjuk feloldani, ami segít megszünteti azon lelki terheinket, melyekből betegségek keletkezhetnének, vagy épp már keletkeztek. Emellett a meditáció is kiváló lehetőség, hogy jobban megismerhessük önmagunkat. Illóolajok segítségével pedig növelhetjük a tudatosságunkat és támogathatjuk a változás irányába tett lépéseinket.

Ebben a folyamatban, ezekben a módszerekben én magam szívesen nyújtok segítséget. Ajánlom továbbá a Your Health Academy Betegségek lelki eredete című tanfolyamát, melyben még részletesebb képet kaphatunk az egyes betegségek kiváltó leleki hátteréről. A tanfolyam az alábbi linken érhető el: https://yourhealth.store/betegsegek-lelki-eredete/

Balla-Sebők Ágnes Természetgyógyász Kineziológus, Coach Kineziológus, Természetgyógyász Fitoterapeuta, Okleveles Rajzvizsgálati Szakértő, Kapcsolati és Életmód Tanácsadó, Young Living márkapartner www.ballaegeszseghaz.hu

Amennyiben segítségre van szükséged, keress bizalommal!

Bejegyzések:

- FELIRATKOZÁS -

Amennyiben szeretnél értesülni további cikkeimről, iratkozz fel hírlevelemre email címed megadásával: