generáciokon-ativelo-orokseg

Generációkon átívelő örökségek

Már a kineziológiai tanulmányaim elején nyilvánvalóvá vált számomra, mennyire keveset tudok magamról, a fogantatásomról, születésem körülményeiről és még inkább keveset a felmenőimről.

Nem tudom hogyan alakult ez így nálunk, de azt már tisztán látom, hogy nagyon sok családban hasonló a helyzet. Elfelejtünk ezekről a dolgokról eleget és elégszer beszélgetni, vagy fiatalkori szeszélyeink miatt nem érünk rá a szüleink, nagyszüleink történeteit hallgatni. Sajnos édesanyámmal már nincs lehetőségem erről beszélni, de igyekszem minél többet kideríteni arról, hogy ki is vagyok én, hogy honnan jövök és hogy mi mindent cipelek a „puttonyomban”.

Saját magunk megismeréséhez felmenőink sorsának, életútjának, ismerete is szükséges, hiszen elődeink történetei, fel nem dolgozott traumái, transzgenerációs, vagyis generációkon átívelő örökségként hatással vannak jelenünkre.

De lássuk csak, hogyan lehetséges ez:

A Johns Hopkins Egyetem (Baltimore, Maryland) kutatási eredményei alapján borul az az elképzelés, hogy az emberi gének a test fogantatáskori jellemzőkkel rögzülnek. A kutatás megerősítette, hogy a genetikai örökítő anyagunkhoz, azaz DNS-ünkhöz kapcsolódó különféle kémia csoportok sajátossága, azaz „mintázata” változik az életkorral, s a változások módja családon belül azonos irányú és azonos mértékű, vagyis öröklődik. Ezek a bennünket ért hatások a DNS változását, „metilációját” eredményezik.

Ez a folyamat nem jár együtt a genetikai anyag megváltozásával, de a gének működése módosul az életünk folyamán hozzájuk kötődő molekulák közvetítésével, és ez adódhat tovább a következő generációnak. Bármi érintette is valamelyik felmenőnket, amennyiben a trauma nem oldódott meg teljesen, úgy az továbbadódik a következő nemzedéknek.

Számos kutatás enged arra következtetni, hogy ez az epigenetikus folyamat magyarázhatja például a családon belül bizonyos betegségekre mutatott megnövekedett fogékonyságot. 

Génjeink emlékezete alapján tehát például a nagyszüleink által átélt félelmek, szorongások sejt szinten bennünk is ott vannak, ahogy a nagyszüleink által szívott levegő és elfogyasztott étel is akár évtizedekkel később is közvetlen hatással lehet ránk.

És ha elindulunk vissza az időbe, nem is kell messze mennünk, hogy olyan hatalmas traumákat okozó világ méretű tragédiákat találjunk, mint a II. világháború vagy a Holocaust. Ezek a kollektív, azaz emberek százezreit, millióit ért trauma, melyeken belül az egyéni traumák, a családunkban történt fizikai vagy érzelmi bántalmazások hatalmas pusztításra képesek. Az átélt traumákat, még ha tudunk is róla nagyon sokszor titokként őrizzük, elrejtjük, elferdítjük. Talán azt gondoljuk, hogy ezzel meg nem történtté tudjuk tenni, és ezzel ahelyett, hogy beszélnénk róla nyíltan, őszintén, hogy feloldanánk, gyakorlatilag így adjuk tovább nemzedékről – nemzedékre.

Vegyük hát a bátorságot, kérjük meg a felmenőinket míg lehet, hogy avassanak be bennünket családunk legsötétebb titkaiba is. Emellett a kineziológia eszközeivel pedig képesek vagyunk ezeket a generációkon átívelő problémákat is felkutatni és feloldani, melyben én is állok rendelkezésre..  Továbbá ajánlom a Your Health Academy progamját, melyről bővebb információ a https://yourhealth.store/erzelmi-oldas/ weboldalon érhető el. Ne feledjük: „A dolgok nem attól léteznek, hogy beszélünk róluk, hanem azért kell róluk beszélnünk, mert léteznek. A tabuk ledöntése lehet a kulcsa annak, hogy a következő generációkat meg tudjuk védeni számos fájdalmas életeseménytől.”

Balla-Sebők Ágnes Természetgyógyász Kineziológus, Coach Kineziológus, Természetgyógyász Fitoterapeuta, Okleveles Rajzvizsgálati Szakértő, Kapcsolati és Életmód Tanácsadó, Young Living márkapartner www.ballaegeszseghaz.hu

Amennyiben segítségre van szükséged, keress bizalommal!

Bejegyzések:

- FELIRATKOZÁS -

Amennyiben szeretnél értesülni további cikkeimről, iratkozz fel hírlevelemre email címed megadásával: