megfelelesi kenyszer

A megfelelési kényszer fogságában

Biztosan mindannyiunkkal előfordult már, hogy valamit azért tettünk vagy nem tettünk, hogy a férjünk, feleségünk, gyerekeink, szüleink, családunk vagy bármely számunkra fontos vagy még csak fontosnak sem mondható személyek valós vagy épp csak vélt elvárásainak megfeleljünk.

Ez a tanult viselkedési forma arra szolgál, hogy meg tudjunk felelni különféle elvárásoknak, ez társas kapcsolatok fenntartásának egy természetes eleme. Legalább is egy bizonyos határig.

A megfelelési kényszer egy olyan viselkedésminta, amelyet már egészen korán, akár már gyerekkorunkban elsajátíthatunk. Kialakulásának számtalan oka lehet, így például, rájövünk arra, hogy ha mások elvárásai szerint cselekszünk, akkor annak pozitív visszacsatolás, köszönet, dicséret, hála az eredménye. Ez persze lehet a szülőktől vett minta is, hiszen a kisgyermek elsőként a szüleit igyekszik utánozni. És lehet olyan burkolt elvárásrendszer is, amelyet a szülők tudatosan esetleg észre sem vesznek, hanem metakommunikatív módon közvetítenek a gyerek felé. Ezek mellett nagyon nagy szerepet játszik a média is, mely a tökéletes ideálképet sugározza – főként az arra leginkább fogékony tizenévesek felé – mely a normálistól teljesen eltérő mintákat és elvárásokat állít.

Egy idő után ez a fajta alkalmazkodás már olyannyira az életünk részévé vállhat, olyannyira szükségünk van a fent említett pozitív visszacsatolásra, olyannyira biztonságosnak érezzük ebben a szerepben magunkat, hogy a másoknak való megfelelés veszi át az irányítást az életünk felett. Könnyedén eljuthatunk oda, hogy valahol útközben elvesztjük a saját akaratunkat, a saját egyéniségünket, saját magunkat. Ha elérjük ezt a határt már nem fogjuk tudni, hogy kik is vagyunk valójában, hogy mit is szeretünk, mit is élvezünk, mit is érzünk. Kicsit tovább gondolva arra is rájöhetünk, hogy nincsenek őszinte kapcsolataink sem, hiszen nem önmagunkért szeretnek bennünket a körülöttünk lévő emberek, a családunk, a barátaink, hanem azért, amilyen szerepet eljátszunk, azért, mert mi a szemükben kedves, rugalmas és alkalmazkodó emberek vagyunk, akire mindig lehet számítani.

Konfliktuskerülővé válunk és az életünk minden területén másoknak próbálunk megfelelni. Mintha mi lennénk felelősek mások boldogságáért. Ez a viselkedés vonzza is azokat, akiknek hajlamuk van arra, hogy másokat kihasználjanak. A helyzetből adódó állandó stressz és szorongás következtében könnyen kialakulhatnak fizikai tüneteink, például gyomorpanaszok, emésztési zavarok, légzési nehézségek. Ezek talaján alakulnak ki a tipikus pszichoszomatikus betegségek.

Az első lépés önmagunk visszataláláshoz az, ha tudatosul bennünk, hogy milyen csapdában is vagyunk.

Döntenünk kell! Meg kell erősítsük a hitünk abban, hogy nem mások élik a mi életünket, hanem mi magunk és igen is, van választásunk, mint mindenkinek, hogy úgy éljük az életünket, ami boldoggá tesz bennünket. Ha ez megtörtént, a megerősítéshez, a belső harmónia egyensúlyának helyreállításához számos eszköz áll a szakemberek rendelkezésére.

Kineziológiai technikákkal, imaginációkkal fel tudjuk oldani ezeket a rögzült viselkedési mintákat, érzelmi gátakat, ami segít megszünteti azon lelki terheinket, melyekből később komoly betegségek keletkezhetnének, valamint kitűzhetjük, megerősíthetjük a céljainkat. Ebben a folyamatban én magam szívesen nyújtok segítséget. Emellett a meditáció is kiváló lehetőség, hogy jobban megismerhessük önmagunkat. Illóolajok segítségével pedig növelhetjük a tudatosságunkat és támogathatjuk a változás irányába tett lépéseinket. Szeretettel ajánlom továbbá a Your Health Academy 10 hetes coach programját, mely az alábbi linken érhető el: https://yourhealth.store/hozd-rendbe-az-eleted/

Szeressük önmagunkat, így mások által is szerethetővé válunk, ami a kiegyensúlyozott élet és a belső béke megteremtésének alapja.

Balla-Sebők Ágnes Természetgyógyász Kineziológus, Coach Kineziológus, Természetgyógyász Fitoterapeuta, Okleveles Rajzvizsgálati Szakértő, Kapcsolati és Életmód Tanácsadó, Young Living márkapartner www.ballaegeszseghaz.hu

Amennyiben segítségre van szükséged, keress bizalommal!

Bejegyzések:

- FELIRATKOZÁS -

Amennyiben szeretnél értesülni további cikkeimről, iratkozz fel hírlevelemre email címed megadásával: