ejszakai-bepisiles

Éjszakai bepisilés

A szobatisztaság elérésének kora nagyon széles tartományban mozog, de az esetek többségében 4-5 éves korra megtörténik. A folyamat fokozatosan, többnyire a nappali, majd az éjszakai szobatisztaság kialakulásával történik, esetenként könnyedén, máskor nehezebben és lassabban.

Az 5-15 év közötti gyerekek esetében még viszonylag gyakran előfordul az éjszakai bevizelés (5 éves kor körül a gyermekek 10%-20%-a érintett, míg 15 év körüli gyermekek esetében ez már 1%-2%-ra esik vissza), amivel ebben a korban már komolyabban kell foglalkozni. 


A születés óta fennálló ágybavizelést primer vagy elsődleges, míg a már szobatiszta gyermek újbóli bepisilése esetén secunder vagy másodlagos ágybavizelésről beszélünk. 

Az okokat vizsgálva fontos tisztázni, hogy milyen típusú bevizelésről beszélünk:


Elsődleges bevizelés esetén az érettséget érdemes vizsgálni, hogy a gyermek fejlődésmenete hogyan alakult. Amennyiben valamilyen okból megkésett idegrendszeri fejlődése van, akkor várhatóan a szobatisztaság is lassabban alakul ki, ugyanakkor az is előfordulhat, hogy minden másban gyorsabb fejlődést mutat, de ez a terület mégis lassabban fejlődik. Elsődleges bevizelés esetén tehát gondoljuk végig, hogy milyen fejlődési szakaszban van a gyerek, hiszen ez az első olyan tevékenység, amit önmaga kontrollál, illetve azt is érdemes megnézni, hogy a felmenők esetében is találunk-e hasonló problémát, mert a kutatási eredmények alapján a genetikai eredet jelentős szerepet játszik a kialakulásában. Siettetni, frusztrálni nem érdemes a gyereket.


Másodlagos bevizelés esetén az időszakos bepisilés 5 éves kor alatt életkori sajátosság, így, ha havonta néhány alkalomról van szó, akkor azzal nem kell foglalkoznunk. Ebben az esetben sokszor a körülmények játszanak szerepet, például az ivási szokások, vagy túl sok minden történt a gyerekkel és lehet akár csak a fáradtság jele is.


Amennyiben ez gyakrabban előfordul, úgy lehet reakció pszichés teherre, így, ha valamilyen történést érzünk ennek hátterében, át kell gondolni, hogy mi történt, mi történhetett vele. Ilyen esetben érdemes úgy tekinteni a problémára, mint egy korábbi életkorra jellemző reakció visszatérése. Ebben az esetben nem a tüneten kell a fókusznak lenni, hanem a kiváltó okon kell dolgozni (lehet ez óvodai probléma, családi, szülők közötti konfliktus és sok egyéb, kevésbé egyértelmű ok). Fontos, hogy 3 éves kor felett a bepisilést már szégyenként élheti meg a gyermek, így a szülő reakciója jelentősen befolyásolhatja azt, hogy ez okoz-e a már meglévő problémán túl még görcsös félelmet, szégyen érzést. 


A kineziológia számos nagyon szelíd módszerrel tudja a kiváltó okot oldani, és tud akár a szülők kezébe is olyan módszereket adni, amelyeket a mindennapok stresszhelyzeteinek kezelésére otthon, a gyermekkel együtt is tudnak alkalmazni. Ebben én magam szívesen állok rendelkezésre. Emellett ezeket a lelki nehézségeket citrom, levendula vagy egyéb a traumás helyzetek feloldásában segítő illóolajok vagy akár Bach virágterápia cseppek alkalmazásával is támogathatjuk.


Minden gyermek egyedi kis történet. Az én kisfiam 4 éves kora körül vált szobatisztává. Természetesen tudtuk, hogy ebben a korban már nagyon sok gyermek túl van ezen a fejlődési szakaszon, mégsem éreztettük vele soha, egyetlen percig sem azt, hogy ennek már itt lenne az ideje. Most elmúlt 4 és fél éves, és ha nagyon fáradt, eseti bevizelés a mai napig előfordul. Ilyenkor bármennyire fáradt vagyok is, öltözés közben biztosan elmondom, hogy ez előfordul, bizony még akár a felnőttekkel is. 

Szeretettel ajánlom a témával kapcsolatban a Your Helath Academy-t, ahol a gyermekkor támogatásával kapcsolatban számos információ, előadás, étrendet érintő konzultáció is elérhető. Erről a lehetőségről az alábbi linken található bővebb információ:
https://yourhealth.store/baba-gyerek-egeszseg/

Balla-Sebők Ágnes Természetgyógyász Kineziológus, Coach Kineziológus, Természetgyógyász Fitoterapeuta, Okleveles Rajzvizsgálati Szakértő, Kapcsolati és Életmód Tanácsadó, Young Living márkapartner www.ballaegeszseghaz.hu

Amennyiben segítségre van szükséged, keress bizalommal!

Bejegyzések:

- FELIRATKOZÁS -

Amennyiben szeretnél értesülni további cikkeimről, iratkozz fel hírlevelemre email címed megadásával: